top of page
Ara

Türkiye, Oyunların Birleştirici Gücünü Yerel Oyun Şirketlerinin Önündeki Benzersiz Fırsatların Altın

Dünyanın en büyük interaktif eğlence fuarı Gamescom’da bu yıl Partner Ülke görevini üstlenen Türkiye, bilgisayar oyunlarının kültürlerarası birleştirici gücünün ve bağımsız geliştiricilerin oyun sektöründeki öneminin altını çizmeye hazırlanıyor.

Gamescom fuarının organizatörleri Koelnmesse GmbH ve Alman İnteraktif Eğlence Yazılımları Derneği (BIU)’nun ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında Türkiye’yi temsilen bulunan Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED), ODTÜ TEKNOKENT ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology – TET), Partner Ülke’nin taşıyacağı temaları duyurdu.

Basın toplantısında oyunların farklı insan ve kültürleri bir araya getiren bir araç olduğu vurgulanırken, bu yıl Türkiye’nin Gamescom’un Partner Ülkesi olmasının önemi dile getirildi. Basın toplantısı çerçevesinde yapılan açıklamalarda, oyunların dünyanın her ülkesinden, her yaştan ve cinsiyetten milyarlarca insana birlikte eğlenme şansı sağlayarak bir arada yaşama ve hoşgörü kültürünü teşvik ettiğinin altı çizildi.

Bilgisayar oyunlarının küresel bir kültür olduğunun altını çizen Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği Danışma Kurulu Başkanı Tuğbek Ölek, yaptığı konuşmada dünyanın dört bir yanındaki oyuncular ve oyun geliştiricilerin aslında birbirilerinden bir farkı olmadığını ve birliğini kaybeden bir dünyada bu ortak kültürün çok önemli bir birleştirici rol üstlenebileceğini söyledi.

Konuşmasında böylesi bir pozitif etkinin ancak oyun geliştirme ve yayınlama sırasında atılan bilinçli adımlarla mümkün olduğunun altını çizen Ölek, konuyla ilgili düşüncelerini, “Bilgisayar oyunları içindeki birleştirici gücü bulmak ve oyuncular arasında ayrımcılığın yaygınlaşmasına engel olmak için, öncelikle dünyanın dört bir yanından geliştiricileri bir araya getirmemiz gerekiyor. Farklı kültürlerden gelen oyun geliştiriciler aynı dünyada uyum içinde yaşayabileceğimize inandığı ve aynı dili konuşmaya başladığı zaman, bunun oyuncular üzerinde de benzer bir etki yapması kaçınılmaz,” şeklinde belirtti.

Türkiye’nin önde gelen stüdyolarının yanında pek çok bağımsız stüdyonun da Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology – TET) ve Ankara Kalkınma Ajansı gibi kamu ve STK kuruluşlarınca oyun geliştiricilerine sağlanan desteklerden faydalanacağı ve Gamescom 2016’da Türkiye için kurulan devasa alanda kendi stantlarıyla yer alacağı açıklandı. Bağımsız geliştiricilerin Türkiye standında çok özel bir yeri olduğunu belirten ODTÜ Teknokent Program Yöneticisi Özgür Karayalçın, bunun bağımsız geliştiricilere verilen desteklerin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye’de bilgisayar oyunlarının öncelikli desteklenen sektörler arasında olduğunun altını çizen Karayalçın, “Türkiye’de Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları başta olmak üzere, pek çok devlet kurumu oyun sektörünü direkt olarak destekliyor. Bu destekler diğer ülkelerden farklı olarak, öncelikle bağımsız geliştiricileri destekleyecek şekilde tasarlanıyorlar, ayrıca başvuru ve yararlanma süreçleri oldukça kolay. Bu açıdan Türkiye’de oluşan bağımsız geliştiriciyi destekleme atmosferinin, Avrupa ve dünyadaki diğer ülkelere de örnek olacağını umuyoruz,” dedi.

Comments


bottom of page