BAĞIMSIZ TÜRK OYUN STÜDYOLARI GAMESCOM 2026'da TÜRKİYE STANDI'NDA BULUŞTU
Etkinlik

Gamescom 2026'da açılan resmi Türkiye Standı'nda 16 Türk oyun stüdyosu yer aldı. Organizasyon yetkililerinin de belirttiği üzere bu yıl solo katılan Türk geliştirici sayısının önceki yıllara kıyasla arttığını da memnuniyetle gördük.
Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen ve bu yıl 350 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan fuarda, Türk oyun sektörünü resmi Türkiye Standı ile temsil ettik. Standımızda, ülkemizin oyun geliştirme ekosistemini temsilen 16 stüdyomuz yer aldı. Stüdyolarımız ve sergiledikleri oyunlar şöyle:
Artifika Games – Elysium ⚔️
Kuixo – Who Do Voodoo 🔮
Mindtail – Pipe Blast! 🧩
Stride Games – Bomber Rumble: Brawl & Boom! 💣
Woblix Games – Silvanis 🌲
Room Games – Fine Dying 🫕

Beş gün süren fuar boyunca standımızda görev alan kadın geliştiricilerimiz, ziyaretçilerle birebir ilgilenerek ve koridordan geçenleri standımıza yönlendirerek ziyaretçi trafiğinin artmasında önemli rol oynadılar. Çalışkanlıklarıyla dikkat çeken kadın girişimcilerimizden fuara dair izlenimler ise şöyle:
Rise Studio'nun kurucusu ve UX/UI sanatçısı Aleyna Özçelik için fuar "son derece verimli ve keyifli" geçti. Özçelik, stüdyonun oyunu Soap Slide'ı global bir organizasyonda canlı olarak sergileyerek doğrudan geri bildirim aldıklarını, bir yatırımcı fonu ve iki yayıncıyla resmi görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı. Yabancı yatırımcı ve yayıncıların Türk oyun sektörüne başlangıçta temkinli yaklaştığını ama yapılan işlerin derinliğini gördükçe görüşlerini değiştirdiklerini belirten Özçelik, "Stand ziyaretçi trafiği beklediğimizin oldukça üzerindeydi. Türkiye standında yer almak, oraya seçilerek gelen diğer yerli ekiplerle güçlü bağlar kurabilmemiz adına çok kıymetli bir deneyimdi. Bu fuarda yer almak, yapabileceklerimizin bir sınırı olmadığını açıkça görmemize yol açtı. Farklı bir kültürün parçası olabilmenin yanı sıra kültürel ayrımlara rağmen video oyunlarının ne kadar güçlü bir birleştirici araç olduğunu bizzat gözlemlemiş olduk" dedi.
Artifika Games'in ise ilk oyunu ve ilk oyunlarıyla da ilk fuar deneyimleri idi. Stüdyonun Art Lead'i Derin İnceler: “Fuara katılmakta ki ana hedefimiz, wishlistimizi artırmak, daha çok kişiye oyunlarımızı göstermek ve aynı zamanda da publisherlarla ve büyük oyunların yapımcıları ile görüşmekti. Tüm hedeflerimizi gerçekleştirebildik”dedi. Ayrıca İnceler, standın konumunun ziyaretçi trafiğini artırdığını, Türkiye'den YouTuberlar Enis Kirazoğlu ve Orhun Kayaalp'in de standımıza uğrayıp oyunlarını denediğini aktardı. Japonya, ABD ve Avrupa'dan gelen yayıncılarla kurulan temaslara değinen İnceler, "Türkiye standının yeri çok iyiydi ve dikkat çekici bir stand idi. Bu da çok fazla ziyaretçinin standımıza gelmesine yol açtı. Ana girişten gelen ziyaretçilerin çoğunu birebir temaslarımızla standımıza çektik ve oyunlarımızı gösterebildik. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Standımızı görüp merak eden ve oyunlarımızı oynamaya gelen de çok ziyaretçi oldu. Gamescom bizim için bir kırılma noktası gibi oldu" diyerek yakında Steam'in ana sayfasında yer alacak Survival Craft Festivali'nin bu ivmeyi büyüteceğini umduğunu söyledi.
Dango Dynamics Developer’ı Melike Çetin, fuara ekip olarak hazırlıklı gittiklerini ve yanlarında getirdikleri el konsollarıyla yalnızca kendi stantlarında değil, tüm indie katında dolaşarak yayıncılara oyunlarını deneyimletme fırsatı bulduklarını belirtti. Oyunu çok farklı kültürlere ve oyunculara denetme fırsatı da yakalayan stüdyo, online olarak asla ulaşamayacakları insanlara fuarda anında projelerini denetebilmiş olmanın önemini de vurguladı. Çetin, ziyaretçi trafiğinin önceki yıllarla benzer düzeyde olduğunu, ancak programın kazananlarının geç açıklanması nedeniyle yeterince toplantı ayarlayamadıklarını da sözlerine ekledi. Buna karşın Türkiye standımızın çatısı altında yer almanın Türk yayıncılarla network kurma açısından büyük avantaj sağladığını vurguladı: "Aynı pavyonu paylaşan diğer geliştiricilerle kuvvetli bağlar kurduk, fikir alışverişi sağladık. Fuar boyunca standımıza özellikle kendi oyun genremıza uygun birçok publisher ve yatırımcılar geldi. Hepsiyle iletişimdeyiz, Gamescom sonrası için de toplantılarımızı ayarladık"dedi.
Fire Brick Games'in Product Manager'ı Ecem Tamer Gümüştaş için de bu, hem bireysel hem de stüdyo olarak ilk Gamescom deneyimiydi. Kendi oyunlarını yayımlayan ve şu an dışarıdan yatırım aramayan stüdyo için öncelik, yayıncı görüşmelerinden çok içerik üreticileri ve oyuncularla tanışıp anlık tepkileri gözlemlemekti. Gümüştaş, oyuncuların deneyimlerinden yola çıkarak kapsamlı bir geliştirme notu listesiyle Türkiye'ye döndüklerini belirtti. Games From Türkiye standında diğer Türk oyun geliştiricileri ve stüdyolarıyla birlikte yer almanın kendileri için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu, Türkiye'deki oyun geliştiricilerini birbirinin rakibi olarak görmediğini söyleyen Gümüştaş, Gamescom’da yer alan tüm geliştirici arkadaşlarını tutkularından vazgeçmedikleri, üretmeye devam ettikleri ve projelerini böyle büyük bir uluslararası sahneye taşıdıkları için gönülden tebrik ederken ayrıca gelecek yıl katılacak stüdyolara da bir tavsiyede bulundu: "Standı ziyaret eden bir kişinin oyunun temel deneyimini beş-on dakika içinde yaşayabileceği, fuara özel bir demo sürümü hazırlamalarını kesinlikle tavsiye ederim. Biz bu noktayı önceden yeterince planlamadığımız için zaman zaman standımızda kuyruklar oluştu"dedi.
BİR KEZ DAHA TEŞEKKÜR EDERİZ!
Türkiye'nin bağımsız oyun stüdyolarına ayrılmış indie standımızı, TOGED ve TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi olarak kalkınma ajanslarına yaptığımız başvuru sonucunda, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ve Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen ve Türk teknoloji girişimlerinin global pazarlara açılmasını ve uluslararası yatırımcılarla buluşmasını amaçlayan Küresel Girişimcilik Etkinlikleri (KGE) programı kapsamında, uzun bir aradan sonra bu yıl yeniden Gamescom'a taşıdık. Destekleri için bir kez daha teşekkür ederiz.
Stüdyolarımızın yanı sıra stüdyolarımızdan çıkan oyunları da destekleyen, yayıncıları, kamu kurumlarını ve akademiyi bir araya getiren Games From Türkiye (GFT) programımız, bu doğrultuda çok sayıda akademi ve teknokentle iş birliği kurdu. Daha önce iki kez GDC heyeti düzenleyen GFT için bu katılım, üçüncü uluslararası etkinlik ve ilk Gamescom deneyimi oldu.
Biz de TOGED, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi ve Games From Türkiye olarak stüdyolarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.